Bocs mindenkitől aki korábbanra várta a mai cikket, de nagyon sok munka volt napközben, estefelé meg a „főnökasszony” döntött úgy, hogy ő az első akivel foglalkoznom kell.

Bocika tünemény cicaasszony, de erőszakosságához nem fér kétség, ha simogatásról ölben alvásról, vagy közös játékról szól bármi. Az ő esetében is él a mondás: „Ha nem volt még nálad háziúr, vigyél haza macskát!”

Nade térjünk vissza a színre. Milyen is, mi is az, aminek a színe sokféle lehet:

Fehér, sárga, csíkos és bármilyen lehet rózsaszíntől a bordóig

A színek gazdája - természetesen - a cékla. Attól függően, mivel keverjük, milyen arányban használjuk, változik az étel színe rózsaszíntől a bordóig, néha egészen lilásfekete hatású, vagy gyönyörű tarka lesz.

A növény kicsi koromtól a kedvenceim közé tartozik, csak jó sokáig nem volt módom sokféleségét megtapasztalnom. Persze, hogy a szokások.

Céklát leginkább csak agyonfőzve szoktak enni, salátának. Savanyúan, ecettel, tormával.

Sehogyan nem tudtam megértetni az otthoniakkal, hogy én nem ilyet szeretnék enni. Pedig még néha arról is hallottam, egyes távoli népek levest főznek belőle...

A cékla egyébként egy kifejezetten édes növény. Íze és gyönyörű színe remekül harmonizál a sárga és narancsos árnyalatokkal, hatását fokozzák az ilyen színű növények, mint a:
  1. Sárgarépa
  2. Sütőtök
  3. Narancs
  4. Mandarin
  5. Citrom
A sütőtökkel kialakult jó barátsága révén természetes, hogy a tökmagolajat különösen kedveli. Ezt jó tudni, mert zsiradék nélkül nem érdemes fogyasztani, hiszen összetevői jelentős része nem hasznosulna úgy.

Mióta én döntök arról, mit eszem, milyen összetételben, hogyan készül el, élek is a fenti kombinációkkal. És tökéletesen egyetértek Nagy Károllyal, aki a monda szerint annyira bízott a cékla gyógyító erejében, hogy rendeletben tette közzé kötelező termesztését, mivel:
  • A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
  • A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
  • Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén.
  • A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot.
  • Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
  • Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat.
  • A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. Összetett cukor révén segít a hasnyálmirigy szinten tartásában.
  • Várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
  • A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén.
  • A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.
Akárhogy is nézem, valahogy mindig bejut mostanában a napi étrendbe levesben, a „gyümölcslék” között (cékla, sárgarépa facsarva, bele citromlé, vagy narancslé), vagy önálló szereplőként. Nyersen, főzve, sütve, szósznak, meg ahogy épp sikerül.

Különösen nagyon nagy kedvencem az egészségkristályok közül a cékla+sárgarépa kombináció. Egy mozdulat a kész ételre tenni, italba keverni, szendvicset megszórni vele.

Egyszer talán végre elindul az egészségkristályok oldala, ahol részletes információt kaphatsz arról, milyenek kaphatók, milyen hatásúak, sőt beszerzésre is lesz módod.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.