Tegnap úgy döntöttünk a kollégákkal, ma szabadnapot kapok, főzni fogok, csicseriborsó leves lesz. Olyan igazi, zöldséges változat.

Este beáztattam egy fél literes bögre borsót. Reggel feltettem főni fél bögrényi gerslivel, kétszeres mennyiségű vízben, só nélkül (ne keményedjen meg).

Aztán egy segítővel irány a piac (két saroknyira van) a többi hozzávalóért. Sokkal jobb az étel, ha nem egyedül választom ki, mi kerüljön bele.

Minden főzés egyszerűbb, ha a hozzávalókat előkészítjük:
  1. 2 nagyobb fej vöröshagyma (kockára vágva)
  2. 1 csomag sárgarépa és fehérrépa (vékony negyedholdra vágva)
  3. 1 fej karalábé (kb. ugyanakkora darabokban, mint a répák)
  4. 1/4 kg vajbab (kb. két centisre vágva)
  5. 30 dkg friss zöldborsó
  6. 1 fej fokhagyma (apróra vágva)
  7. 3 közepes fej gomba (vékony cikkekben)
  8. mezei, avagy bányászott só
  9. 1/4 szál póréhagyma karikázva
  10. 1/4 közepes fej sörretek (kb. mint a karalábé)
  11. zellerzöld, petrezselyem, kapor (mindegyikből kb. 1/4 csomag, apróra vágva)
A vöröshagymát, a répákkal kevés olajon (hidegen sajtolt napraforgó), sózva megdinszteltem, víz helyett a megfőtt csicseriborsó levét használtam.

Amikor már puhult, belekerült a karalábé, a vajbab, a zöldborsó és további, ezekkel arányos sómennyiség. Végül a gomba és a fokhagyma jutott dinsztelődésre, szintén hozzávaló sómennyiséggel.

A megdinsztelt zöldség és a megfőtt csicseriborsó - árpa kombó ez után került egy összerottyantás erejéig megismertetésre egymással.

Tálalás előtt került a tányérokba a sörretek és a friss, apróra vágott zöldek. Természetesen kerülhet még bele csípős paprika, más zöldfűszer is.

Érdemes tudni, nem sok leve lett végül, mert a fentiekből ipari mennyiség alakul ki, alig fért a fazékba. Hárman ettük, fejenként kb. fél literes adagokat tettem ki. Soknak bizonyult egy-egy adag, az elkészült étel fele megmaradt holnapra. Estére tuti már csak gyümölcs fér belénk.

    0 megjegyzés:

    Megjegyzés küldése

    A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.