
Este beáztattam egy fél literes bögre borsót. Reggel feltettem főni fél bögrényi gerslivel, kétszeres mennyiségű vízben, só nélkül (ne keményedjen meg).
Aztán egy segítővel irány a piac (két saroknyira van) a többi hozzávalóért. Sokkal jobb az étel, ha nem egyedül választom ki, mi kerüljön bele.
Minden főzés egyszerűbb, ha a hozzávalókat előkészítjük:
- 2 nagyobb fej vöröshagyma (kockára vágva)
- 1 csomag sárgarépa és fehérrépa (vékony negyedholdra vágva)
- 1 fej karalábé (kb. ugyanakkora darabokban, mint a répák)
- 1/4 kg vajbab (kb. két centisre vágva)
- 30 dkg friss zöldborsó
- 1 fej fokhagyma (apróra vágva)
- 3 közepes fej gomba (vékony cikkekben)
- mezei, avagy bányászott só
- 1/4 szál póréhagyma karikázva
- 1/4 közepes fej sörretek (kb. mint a karalábé)
- zellerzöld, petrezselyem, kapor (mindegyikből kb. 1/4 csomag, apróra vágva)
Amikor már puhult, belekerült a karalábé, a vajbab, a zöldborsó és további, ezekkel arányos sómennyiség. Végül a gomba és a fokhagyma jutott dinsztelődésre, szintén hozzávaló sómennyiséggel.
A megdinsztelt zöldség és a megfőtt csicseriborsó - árpa kombó ez után került egy összerottyantás erejéig megismertetésre egymással.
Tálalás előtt került a tányérokba a sörretek és a friss, apróra vágott zöldek. Természetesen kerülhet még bele csípős paprika, más zöldfűszer is.
Érdemes tudni, nem sok leve lett végül, mert a fentiekből ipari mennyiség alakul ki, alig fért a fazékba. Hárman ettük, fejenként kb. fél literes adagokat tettem ki. Soknak bizonyult egy-egy adag, az elkészült étel fele megmaradt holnapra. Estére tuti már csak gyümölcs fér belénk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.
Kattints az ikonra a kódért!
Emoticon beszúrás elé egy szóközt kell tenni.