Már évek óta nem hagy nyugodni egy vicc igazsága:
  • Papa! Milyen a hallása?
  • Római katolikus!
A párbeszéd viccesen hangzik, de a hátterében egy nagyon is létező valóság áll: az emberek többsége nem azt hallja, amit mondanak neki, hanem azt, amit ő hallani vél, vagy hallani szeretne.

Úgy gondolom, ez az oka annak is, hogy főleg az Interneten gombamód szaporodnak a számomra igen érdekes „lehetőségek”. Üzletnek üzlet, bár nem annak, akinek felkínálják.

Kedvenc csemegéim egy igen jóindulatú, de saját hallásán belül élő barátom által átküldve:
  1. Csatlakozz egy banki rendszerhez! Nemhogy fizetned kéne, neked fizetnek érte, sőt rengeteg pénzt kereshetsz vele!
  2. Új lehetőség: csak X euró a csatlakozás, de egy hónapon belül garantáltan ingyen autót is kapsz!
  3. Otthonról végezhető Internetes munka: klikkelj egész nap reklámokra, szervezz be másokat is, a reklámcég fizet érte.
A valóság:
  1. A banki rendszer arra számít, hogy valódi pénzt nála elhelyező ügyfelek tömegét sikerül ily módon begyűjteni. Kedves barátom belépett, a meggazdagodás maradt a helyén az álmok között.
  2. Az ingyen autós csapat esetében megveszel te és az általad beszervezettek egy csomó terméket a cégtől és ha elég nagy a teljesítmény, lesz belőle pénz, autó, mint bármelyik multilevelben szokott lenni...
  3. A klikkelős történet esetében tényleg egész napos elfoglaltság, kevés bevételt hoz, viszont a reklámot megjelentető valószínűleg hamar lemondja a szolgáltatást, hiszen rengeteg pénzt visz a reklámja, de megrendelést nem hoz.
Azonnal eszembe jutott egy nemrég olvasott apró történet. Egy hangverseny után egy ember odamegy az egyik zenészhez:
  • Bármit megadnék érte, ha úgy tudnék játszani, mint ön!
  • Bármit? Tényleg hajlandó lenne 15 éven át minden nap órákat gyakorolni? Én azt hiszem, inkább arra vágyik, hogy egyik pillanatról a másikra ölébe hulljon, mint egy ajándék!
Akik képesek elhinni és továbbítani, hogy pénz és munka befektetése, vagy „lottónyeremény” nélkül lehetséges meggazdagodni, pont úgy gondolkodnak mint a zenészt dicsérő ember.

Már hallom a gondolatod! „Én ezt nem értem! Hogyan került pont ide ez a téma?”

Pedig nagyon is egyszerű. Ahol teszel magadért ott lesz a megélhetésed kezdete. Amikor többen teszünk egymásért abból élhető világ is lehet. De a sültgalambok nem repülnek.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.