Akárhonnan nézem, sehogy se tudok megválni a nevetés szeretetétől. Ráadásul a könnyeden elgondolkodtatás különösen az esetem. Ez teszi vonzóvá számomra Terry Pratchett könyveit.

Bármerre nézek, ma leginkább a nagyonmegmondó okosságok dívnak. Valahogy ezek olyanok számomra, mint a drogok és a „tudákos körtefa” keverékei. Mindkettő veszélyes. Igen, az is, mikor megmondjuk, hogyan vonzd be a jót, mik is a titkok, meg ilyesmik. És persze érdekes időket élünk...

Van egy átok, ami így szól: „Hogy élnél érdekes időkben!”

A bonyodalmakat egyrészt a világ törvényszerűségei okozzák. „Sü Ke Tel a filozófus szerint a legsűrűbb káoszra mindig akkor lehet rábukkanni, ha valaki a rend után kutat. A káosz mindig győzedelmeskedik a rend felett, mert sokkal jobban szervezett.”

Perszehogy tudom, legalább olyan szarkazmussal szemlélem a világot, mint a könyv írója maga, bár a Korongvilág más, mint a Föld, hiszen egy gigantikus teknős hátán utazik a végtelen űrben.

„A legtöbb világ hasonlóképp viselkedik, legalábbis lakóinak egy bizonyos világnézeti korszakában. Úgy látszik, ez a kozmológiai modell valahogy előprogramozott az emberi agyakban.”

Ráadásul a Korongvilág igen fontos része a mágia. „A mágia nem olyan, mint a matematika. Olyan inkább, mint maga a Korongvilág: a szigorú logika helyett a józan ész parancsait követi.”

Igen. A józan ész ami szintén megkavarja a dolgokat. Az emberek mentális ciklusai hasonlóan működnek, mint a Láthatatlan Egyetem Pénztárnokáé: „...nagyjából a közepén járt, ennél fogva tudata legalább a helyes bolygón tartózkodott, mégha környezetétől hozzávetőleg öt mérföld mentális vatta szigetelte is el.”

Ha nem így lenne, még képesek lennénk meg is érteni egymást... Nem mondaná egyikünk se magáról Weöres Sándor egyik gyermekversének örökérvényű szavait: „Mindenki hülye, csak én vagyok okos, mert nekem a seggemben is fejem van!”

(Az idézetek Terry Pratchett Érdekes idők c. könyvéből és Weöres Sándortól származnak)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.