... te meg jól irigyelhetsz, mert kettőnk közül én most olvasgatom át Szevike könyvét. Olvasgatás után először apró darabokra fogom szedni, amiből később újra összerakom.

Ez alatt kicsit Szevike is utálni fog, nagyon meg te magad fogsz utálni. Igaz, most ezt tagadod, de hidd el, alig fogod tudni kivárni, míg a kezedben tarthatod végre.

A könyv maga egy nagyon különleges gyöngyszem. Az egészséges étkezés mellett az emberi élet és egészség olyan területeit érinti, ami tökéletesen bizonyítja:

  1. Úgy élünk a testünkben, mint egy olyan lakásban, aminek az elrendezését is alig ismerjük, nemhogy rendbentartásának módját.
  2. Baj, ha egy ember nem ismeri önmagát, de még nagyobb baj, ha a gyógyítására felesküdött személy szinte semmivel nem tud többet róla.
  3. Azokat, akiket orvosoknak hívnak oly módon tévesztik meg a tanulás során magukra szedett ú.n. „szakszavakkal”, hogy véletlenül se láthassák meg a fától az erdőt.
Ez a szakszavakkal mellébeszélés amúgy a kedvenc vesszőparipáim egyike. Pont a napokban találkoztam egy fiatalemberrel, aki azt mondta:
  • Nem ehetek bármit kedvemre, mert az orvosom szerint vigyáznom kell a szénhidrátokkal.
Mondta ezt, miközben fehér lisztből készült kiflit rágcsált, előzőleg meg zöldséglevessel kínáltam. Az orvosa fejében meg meg sem fordult, hogy netán elmondja mi a különbség az egyszerű és összetett cukrok között, meg miért nem érnek fityfenét se a műanyag édesítők.

Ideje lenne tényleg felébrednünk. Minden megtanult, nem értelmezhető technikai részlet, minden pontosan kimérhető összetevő semmi másra nem jó, csak és kizárólag arra: teljes műanyag életünket készítse elő. Pontosan azt, amiről már amiről már írtam - Terry Pratchettől idézve.

A könyv olvasása során különös, új jelentéssel bírnak sokszor használt, elcsépeltnek tűnő mondatok. Nekem eddig az önismeret szó például nem bírt olyan jelentéssel: „Mit kéne reggeliznem?” Ma már tudom, a reggelim a gondolataimat és a lelkemet is vezérli.

Szevike hihetetlent alkotott, mikor a testsúly és egészség helyreállításon keresztül mutatja be a lélekgyógyászat rejtelmeit, a tolerancia szó valós értelmét, ráadásul mindezt egy szellemes, lendületes önéletrajzi regénybe bújtatva...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.