Folyamatosan hallom, egyre nagyobb feszültséget kelt az oktatás megszüntetése Magyarországon. A pedagógusok ezen pont úgy fenn vannak akadva mint a szülők és a gyerekek, diákok. Nem beszélve arról, hogy egy nemlétező életpálya modellt használnak az illetékesek propagandául a felkészületlen szülők felé.

Álljon itt egy, a pedagógusok átsorolása alkalmából elhangzott hozzászólás. Talán tanulságos másnak is:

Tisztelt …..

Szeretnék – persze nem tudom, hogy Önök ünnepélyes eseménynek szánták-e, de – a mai alkalomhoz, mint a tantestület doyenje hozzászólni; illetve véleményemet erről az egész akcióról megfogalmazni. Tisztában vagyok azzal, hogy Ön nem a döntéshozók, hanem a végrehajtók és közvetítők nevében van itt. De merem remélni, hogy a közvetítés visszafelé is működik. Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni, hogy nem a pénzről, az életpályamodell propagandisztikus hazugságáról szólnék, hanem ennél egy tágabb, személyemet és jó néhány kollégámat mélyen érintő jelenségről.

Mélységesen meg vagyok sértve. A besorolástól. A pedagógus 1-nek nevezett valamitől. Amivel egységesítettek minket, engem személy szerint évtizedes eredményeimmel egyértelműen leselejteztek. Ezzel a kinevezéssel csupán az életkorom és a pályán eltöltött éveim szerint különbözök a pályája elején dolgozó – mellesleg valószínűleg - igen tisztességes kollégáimtól. Teszem hozzá gyorsan: nem vagyok a tantestületben ezzel egyedül.

Talán nem hangzik túlzottan nagyképűnek, ha elmondom, mivel lettem én ebben a tanévben ped.1. Van három diplomám, két szakmai végzettségem, egy doktori címem. Vagyok igazságügyi szakértő, három tárgyból tantárgyi szakértő, dolgozom az OH-nak és az OFI-nak. Vagyok emelt- és középszintű érettségi elnök, mentor, 8-adszor osztályfőnök, munkaközösség-vezető. Szerzője-szerkesztője vagy 15-20 tankönyvnek. Ez ma a ped.1? A tantestületben rajtam kívül még több doktor, tankönyvszerző, három tárgyat tanító kolléga, szakvizsgás szakértő, mentor, vezetőképzőt végzett kolléga dolgozik. Ők mind hozzám hasonlóan az erkölcsi leselejtezést élhetik meg most.

Nem az a fontos, hogy néhány ezerrel több vagy kevesebb a fizetésünk, hogy az osztályfőnöki és munkaközösség-vezetői pótlékból senki nem kap még a közelében sem a felső határnak, mert a táblázat közzététele, a tól-igek megmutatása csupán látványelem, propagandisztikus szemfényvesztés, mint ahogy az az információ is, hogy idővel – mondjuk úgy 2-3-4-5 év alatt az ember eljuthat abba a kategóriába, amelybe egyébként tartozik, ha bármely szava ennek az életpályamodellnek igaz lenne. Hanem arról, milyen megalázó évtizedes munkánkat, tanulásainkat, áldozatainkat így alábecsülni.

Ezért még egyszer hangsúlyozom hozzászólásom lényegét: mélységesen meg vagyok sértve! Tudom, a pedagógus görög eredetű szó, azt jelenti: rabszolga. És ez valóban így is van. Ez szolgaság. Csakhogy nem az Önöké, nem a mindenkori hatalomé, hanem a gyerekeké, az oktatásé! És ezt nem átallom még nagyon sokszor elmondani: „Míg az égi és ninivei hatalmak engedik, hogy beszéljek, és meg ne haljak.”

10 megjegyzés:

  1. Ennyi diplomával és végzettséggel talán lehetne már helyesen, MAGYARUL írni... :o

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban. Ahogyan felelős vezetőként lehetne a mutyizás helyett a valódi oktatásért tenni.

      Mivel egy hanggal se írtad a cikk mely részével van gondod, úgy érzem hozzászólásod nem más, mint szándékos kötekedés. De biztosan köszöni a cikk írója és közzétevője egyaránt. (h)

      Törlés
    2. Nincs benne helyesírási hiba. Ráadásul érthető, magyar nyelven írta írója.

      Törlés
  2. Ez mind nagyon szomorú szívből sajnálom ma a pedagógusokat, akik kívétel nélkül ma 40 000 Ft-tal keresnek többet, mint a múlt hónapban. Kedves " rabszolgák" eszetekbe jutott-e akárcsak egy apró percre is ma mellettetek napi 8 órában dolgozó nevelő- oktató munkát közvetlenül segítő kolleganőtök? Dajkák, gyermekfelügyelők, pedagógiai, gyógypedagógiai asszisztensek, hogy ők egy fillér emelést, megbecsülést sem kaptak? Szomorú, de ők most így megalázva is tudnak mosolyogni a gyermekekre, ti meg csak siránkoztok...el kellene ezen gondolkodni talán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem bántásból, de az emelkedett fizetés nem igaz. Cserébe volt már az idén több hónapig egyáltalán nem fizetés. Viszont az igaz, hogy egyetlen olyan embert se fizetnek meg aki gyerekekkel foglalkozik, ám várható, hogy ha törődik is velük akár ki is rúgják a munkahelyéről.

      Törlés
    2. Tisztelt 'névtelen'!
      - elgondolkodni először azon kellene, hogy Ön miért névtelen?
      - másodszor a pedagógusok jelentős része nem keres 40 000-rel többet, esetleg 10 000-rel kevesebbet mint korábban
      - DE! A legfontosabb: ameddig munkából élő, kevés pénzért dolgozók egymás zsebében turkálnak, addig a politika ezt ki is fogja használni. És még igazuk is van! A butát meg kell büntetni!

      Törlés
    3. Kedves Mártha Lajos!

      A névtelenség azért engedélyezett a blognál, hogy az is írhasson, akinek nincs Google fiókja. Sajnos nem mindenki figyel arra, hogy a nevét beírja.

      Túl ezen minden szavával egyetértek.

      Törlés
  3. Nekem jólesne ha a nagy pedagógustársadalom kiállna a segítőiért! De nagy a közöny s ez szomorú..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez szerintem hamarosan kiderül. Kérdés: Ön csatlakozna, ha hirtelen pedagógusok, szülők, diákok és szimpatizánsok együtt állnának ki a gyerekeinkért és az oktatásért?

      Törlés
    2. http://youtu.be/OHW3OgyW5_I :) Lesz tett.

      Törlés

A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.