Földes Péter írása

Magyarországon megjelentek a trükkös csalók, akik magukat a nemzet jótevőinek álcázva jobb életet ígérnek a magyar embereknek. Olcsóbb áramot, gázt, szemétszállítást. Ezek a trükkös csalók a megtévesztett emberek hiszékenységére számítanak, nem ismernek lehetetlent, és módszereik is nagyon változatosak.

Vannak közöttük olyanok, akik politikusnak mutatják magukat, és a parlamentben vezetik félre a mit sem sejtő hallgatóságot, míg mások országos napilapokban, tévécsatornákon hirdetik közpénzen, hogy csodát tesznek.

Gyanútlan áldozataikkal elhitetik, hogy varázsszóra csökkentik a rezsit, és ha megbíznak bennük, akkor mindenki jobban jár. Eszközeikben nem válogatnak, s bár fizikailag nem bántalmaznak senkit, és más trükkös csalókkal szemben készpénzt sem kérnek, mégis, azt kell mondanunk, hogy igen veszélyesek. A szó fizikai értelmében ugyan nem csöngetnek be a megtévesztett emberek lakásaiba, ám mégis megtalálják a módját, hogy könyörtelenül kihasználják, ha a gyanútlan áldozatoknak lankad a figyelmük.

A rezsicsökkentő trükkösök fifikásabbak a zsebtolvajoknál, náluk jóval korszerűbb és ezért sokkal nehezebben leleplezhető módszerekkel dolgoznak. Miközben mit sem sejtő áldozataiknak rezsicsökkentést ígérnek, akik persze a legtöbbször simán bedőlnek, mert örülnek annak, hogy valami végre nem drágul, hanem kevesebbe kerül, egy sor más területen megdrágítják az életet.

Áldozataik elsősorban idős emberek, de fiatalokat, valamint középkorúakat is örömmel becsapnak. Iskolai végzettség tekintetében főként a nyolc általánosnál alacsonyabb végzettségűek, az érettségizettek, valamint a diplomások közül szedik áldozataikat.

A trükkös csalók úgy okoznak kárt a megtévesztett embereknek, hogy azok, miközben örülnek annak, amit hallanak, csak később veszik észre, hogy hiába csökkent az áfa, a tejért például többet kell fizetniük, mint korábban, a sajt, a túró, és úgy általában, minden tejtermék drágult, a hús, a krumpli és egy sor más élelmiszer, valamint szolgáltatás áráról nem is szólva.

Védekezni ellenük igen nehéz, sőt, úgyszólván lehetetlen. Ezért kérjük a lakosságot, legyen óvatos, és ne dőljön be a rezsicsökkentést ígérő trükkös csalóknak. Ha valaki találkozik velük, vagy újságban olvas ilyesmiről, esetleg tévében, rádióban hall róluk, ne próbálja meg feltartóztatni őket, mert veszélyesek.

Azt sem javasoljuk az ily módon átvágott lakosságnak, hogy forduljon a rendőrséghez - a belügyminisztériumtól ugyanis legföljebb egy jó tanácsokat tartalmazó sms-re számíthatnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.