Szóval.
A szex nem hatalom (hacsak nem éppen azt szereti benne minden résztvevő).
A szex nem árucikk, és nem árucikkek csomagolása.

A szex lehet magányos, lehet páros, lehet hármas, lehet csoportos - de mindenképpen konszenzuális (mert ha nem: erőszak).

Az erőszak: erőszak.
Tökmindegy, hogy az áldozat mennyire kivágott ruhát hord, egy-, avagy kétrészes fürdőruhában ment-e be az uszodába, fiatal színésznő-e, az utcán alszik egy papundekli dobozban, vagy akadémiai doktor; mindegy, hogy mennyire részeg, vagy netán öntudatlan; nem számít, hogy mit mondott, netán mit ígért korábban, vagy kinek milyen hosszan és dévajul nézett a szemébe. Tökmindegy, hogy az erőszaktevő minderről mit gondolt; irreleváns, hogy mit vélt tudni magáról, és mit vélt tudni az áldozatáról. Ha a partner nem egyezik bele a szexbe (ellenzi, vagy éppen - például, mert a vidám cimborák már ájultra erőszakolták - nem tud róla), akkor onnantól nem partner, hanem áldozat; és a szex sem szex többé, hanem undorító, aljas és szánalmas bűncselekmény. Ha pedig valaki a hatalmával, a befolyásával, a respektusával, vagy a pénzével visszaélve kényszerít szexre valakit (ideértve a prostitúció legális vagy féllegális formáit is): nemi erőszakot követ el.

A nemi erőszak nem afféle tökös, férfias túlzás; nem valami bocsánatos csíny, és nem "kiprovokált" aktus. Nem, az áldozat nem akarja. Ezért erőszak. És az elkövető semmilyen értelemben sem áldozat; hiába szépreményű fiatalember, hiába készít kiváló filmeket, hiába remek sportoló, tisztes családapa, felkent pap, jó házból való úrigyerek, sőt a neme sem számít (bár, ez egy ilyen társadalom és ilyen biológia, az elkövetők túlnyomórészt férfiak). És éppen így hiába hajléktalan, szegény, sorsüldözött, megalázott és megszomorított. Ezek sem mentségek. Ezek a dolgok egyszerűen nem ide tartoznak. És ennek evidenciának kellene lennie.

Mert a szex játék, tehát komolyan kell venni. A kölcsönös örömről szól. A kölcsönös élvezetről szól. A kölcsönös bizalomról szól. Csupa olyan dologról, amiről hajlamos elfeledkezni ez a társadalom. Csupa olyasmiről, amit önnön talmi kirakataiba állít, valójában pedig tagad.

A szex nem romlott. Az erőszak az.
A szex a mindennapok rebelliója. A szex forradalmi.
A szex a közös önmegvalósítás aktusa. A szex felszabadító.
A szex: szex.

Minden egyébre ott a MasterCard.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.