Tudom, mindenkinek megvan a maga dilije, nekem is. Az enyém élhető életről szól.

Mondhatod, azt gondoltad, ennyi idős koromra szépen beállok a sorba. Be is álltam, csak ezt magunk irányítjuk.

Ma például részt vettem az ACTA elfelejtését szorgalmazó összejövetelen. Miért volt erre szükség, hiszen a hivatalos magyarázatok szerint az ACTA hamisítás ellenes kereskedelmi egyezmény? Mert igen érdekes ellentmondásokra figyeltem fel ennek kapcsán.

Érdekes módon ugyanis nem vonatkozik arra, mikor hazai termésünket külföldre viszik és mindenféle génkezelt szutyokkal hamisítják még - az eredetileg méltán híres - kalocsai paprikát is. Pont úgy, mint sok más termék esetében. Gondolom nemcsak szeretett hazánkban...

A valóság az, hogy egy új üzletágnak kell a pénz. Ezt az üzletágat a szerzői jogok védelmére hozták létre állítólag. Bevallom, eleinte el is hittem a dolgot. Csakhogy igen érdekesen működik:

  • Amikor egy zenei alkotás, vagy film megjelenik a szerzőnek fizetnie kell azért, hogy eljátszhassa, bemutathassa. Igen, jól érted.
  • Amikor az alkotás közönség elé jut, a közönség ismét fizet jogdíjat - a kiadónak. Igen, jól értetted, nem a szerző kapja.
  • Ha egy alkotó úgy dönt, hogy alkotását ingyenesen, vagy némi térítésért szabadon felhasználható módon bocsátja közre, azok a hivatalok, akik elméletileg az ő jogait védik, megpróbálják megtiltani neki és vele magával további jogdíjakat fizettetni.
  • A beszedett jogdíjak töredékéből végül a híres, befutott alkotók valamennyit kapnak, de számuk is elenyésző a valódi szerzőkhöz képest.
Ha az ACTA bevezetésre kerül, a jogvédőnek mondott hivatalok és a kiadók kiemelkedő mértékű extra profitra tesznek szert, anélkül, hogy bármilyen műalkotással valaha gazdagították volna a világot. Miközben a szerzőktől alapvető emberi jogaikat is megvonják.

A kapcsolódó módszerek miatt az ACTA automatikus cenzúrázást tesz lehetővé. Így egészen pontosan nemcsak arról szól, hogy az általad közzétett információk és személyes adataid felhasználhatók, hanem arról, hogy nem jut el hozzád az információ.

A mai ACTA tüntetésen - amúgy világszerte 30 országban volt ilyen, ráadásul az Uniós kormányok többsége kihátrált az aláírásából - két dolog körvonalazódott egészen pontosan:

  1. A cenzúra ilyen mértéke utoljára a fasizmus idején létezett. Amit vagy visszaengedünk nemzetközi méretekben egy önmagát jogi képviseletnek nevező maffia érdekeiért, vagy nem.
  2. Az internet cenzúrázása elejét veszi a valódi részvételi demokráciának, így mindenütt az érintett tömegek tudta és beleegyezése nélkül dönthetnek életükről, halálukról, szabadságukról.
Másrészről az ACTA bevezetése érinteni fogja a Wikipédiát, a gyógyszereket, az élelmiszer alapanyagok termesztését is. Természetesen szabad utat engedve a génmanipulált, szaporodásképtelen magoknak.

Ez utóbbi jelentősége, hogy bármikor egyetlen mozdulattal előidézhető éhínség, ezáltal tömegpusztítás. Hogyan is? Egyetlen cég kezében a termőképes mag. Nem tetszik az arcod? Nem kapsz belőle. Ültetnél mást? Nincs jogod, mert az adott cég megszerezte a vetőmagok szerzői jogát!

Tudomásul kell venned: ezt nem lehet otthonról drukkolva megoldani. Igenis csatlakoznod kell az éhségmenethez, a diáklázadásokhoz, a nyugdíjasok és rokkantnyugdíjasok tiltakozásához, a bedőlt hitelesek és szándékos túlszámlázások miatt kilakoltatásra várók ügyéhez, védned kell a hajléktalanokat. Emberi kötelességből.


Itt az idő! Ugorj fel a fotelodból!
Ha nem ugrasz, jön az ACTA!


Egy elég pontos magyarázat is van arra, miért is jönne: a totális kontroll bevezetése.

2 megjegyzés:

  1. Szerintem ez is kapcsolódik: http://magyarerdek.blog.hu/2012/02/12/viz_ami_csak_a_wc_be_valo

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nem tévedtél, mikor azt állítottad: több dolgot érint az ACTA, mint gondoljuk. A kutatóknak ilyen lázadásra nem lesz lehetőségük, a találmányokat szabadon süllyesztik el azok, akiknek ehhez érdekük fűződik. http://index.hu/tudomany/2012/02/19/fellazadtak_a_vilag_kutatoi/

    VálaszTörlés

A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.