Útikalauz fővárosi és más bennszülötteknek


A, mint aluljáró


Budapesten számos aluljáró van.

Az aluljárókat, legalábbis a szájhagyomány így tartja, eredetileg aluljárásra használták, vagyis arra, hogy a gyalogos forgalom egy számottevő része ne a föld felett, hanem a föld alatt bonyolódjék.

Ma az aluljárókban mindent lehet, csak a gyalogos forgalomnak bonyolódni nem.

A jobb aluljárókban ezidőtájt ugyanis igét hirdetnek, levitézlett szellemiségű könyveket árulnak, valamint százér’ paprikát és paradicsomot. Minden rendes aluljáró tele van törtarannyal, a valódi kilója 6 ezer forint, de kapható igazán valódi is, ennek kilója azonban akár 11 ezret is kóstál.

Magára valamit is adó aluljáró nem lehet meg koldus nélkül, vannak igazi - és mű-koldusok, akiket a koldusiparból élő vállalkozók tesznek ki a placcra, hogy azután este a napi bevétellel együtt begyűjtsék őket.

Az aluljárókban néha egy-egy rendőr is feltűnik, de nekik senki nem ad semmit, ezért azután hamar el is tűnnek a fekete szemüveges, magát vakembernek mutató személy látószögéből.

Amikor hidegre fordul az idő, akkor leginkább az eredeti irhabunda a sláger, de ha valaki ragaszkodik a minőséghez és nem éri be a szimplán eredetivel, hanem valódi eredeti irhára támad gusztusa, annak bizony jócskán bele kell nyúlnia a zsebébe.
Ha az ember az aluljáróban a zsebébe nyúl, akkor jó esetben nem talál benne egy másik kezet. Ha mégis, akkor nem túl valószínű, hogy az a másik kéz saját magához tartozik, normális testalkatú ember ugyanis csak nagy nehézségek árán képes mindkét kezével ugyanabba a zsebébe nyúlni. (Ahogy már a régi görögök is megmondták: nem nyúlhatsz kétszer ugyanabba a zsebbe!)

Fontos figyelmeztetés: ha idegen kezet találunk a zsebünkben, akkor azt haladéktalanul adjuk le a talált tárgyak osztályán!

Az aluljárókban randevúzni is lehet, az utcán fújó metsző szél és a dézsa számra szakadó eső ugyanis ide már nem jön utánunk, csupán a metróból kiáramló állandó huzat teszi tönkre a hallásunkat és az ízületeinket. Ennek ellenére mégis ajánlatos itt randevúzni, de azért ha tehetjük, túl sokat ne várjunk a kedvesre, mert még előadódhat, hogy hirtelen felindulásból veszünk egy tutira igazi nercbundát ocsóér, amit azután öt perc elteltével elveszítünk az Itt a Piros, hol a piros nevezetű játékon.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.