Előre szólok, nem táplálkozási térítőként jutott eszembe ez az írás. Magam részéről igyekszem egészségesen és változatosan táplálkozni, de vannak hozzáállások és szavak, amik mindig kiverik nálam a biztosítékot.

Most épp a különféle táplálékkiegészítők viszik nálam a pálmát, de az antioxidánsok, a telítetlen zsírsavak, a  béltisztítás, meg a sejtlúgosítás még mindig topon vannak.

Miért is szeretem ennyire ezeket? Mert van bennük valami varázs. Valami varázslatosan érthetetlen...

Én az egyszerűség kedvéért eszem ilyet is:


meg ilyet is:


Jól látod, egy dologban hasonlítanak erősen. Ételek. Nem táplálékok, pláne kiegészítők, csak egyszerűen ételek. Félreértés elkerülése végett: nem mondom, hogy bármely étel jó, pláne nem bárhogyan elkészítve.

De ha azt mondom Mari néninek, hogy tegyen bele telítetlen zsírsavat, meg lúgosítsa már a szervezetét, nem fog rájönni, vajon most akkor a Hypót igya, a fél adag ecetes zsírra, vagy mi legyen???

Borzasztóan nehéz lenne azt mondani neki: Mari néni drága! Készítse el az ételt, aztán csepegtessen rá kevés extra szűz olíva olajat. Csináljon mellé kis salátát, amire ecet helyett citromot csavar. Tadamm!!! Láss csodát, meglett a telítetlen zsírsav az olajból. Meglett az antioxidáns a zöldekből, meg a lúgosítás a citromtól. És ha még árpagyöngyöt is főz az ebédbe, a béltisztítás is halad.

Tudom, nem ennyire egyszerű és sarkított a kérdés, mert azért akadnak mellé főzési technikák. Lehet javítani az elfogyasztott zöldségek minőségén ezekkel is, meg más módon is. De ez nem a reklám helye. Csak egyszerűen az érthető magyar beszéd vágya. Amikor mindenről azt mondjuk, ami.

De jöjjön a kedvenc központi kérdés: a táplálékkiegészítők. Amelyek között akadnak az egészségre jó hatásúak és ártóak egyaránt. Ráadásul mindet el akarják adni. Mindre azt mondják: Neked ez kell! Ettől erős leszel, szép leszel, egészséges leszel!

No meg még gazdag is lehetsz persze, ha másoknak is elmondod és ők is veszik. Ez a módszer ugyan működik, ha megtanulod csínját-bínját, dolgozol hozzá eleget, de önmagában kevés. A rengeteg valós, téves és szándékosan megtévesztő információ között ugyanis Mari néni is, Rozi néni is, meg a többiek is azt mondják: Inkább egyikről se hiszem el, hogy jó, minthogy mindenféle vacakot összevásároljak!

Úgyhogy maradjunk inkább annyiban: előbb a hétköznapok igényessége alakuljon. Aztán majd lehet gondolkodni azon, mi kellhet egyáltalán. Ráadásul kinek, mikor és miért.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.