Kedves Viktor, a valóság kíméletlen szorításában, így a nagyköveti happening híreinek hatása alatt, néhány dolgot megjegyeznék, szigorúan a magam nevében:

1. Aki nem olvasott a nyolcvanas években Népszabadságot, azoknak csak szimplán ciki, ahogy a nagyköveti konferenciát az Arany Kalász MGTSz termelési értekezlet stílusában, színvonalában tolod.
Értem én, hogy az egész XXI. századot és a szabad világot miért kolbászkanyarító parasztravaszsággal és tirpáköntudatos kivagyisággal próbálod megoldani. Mert nálad ez a horizont.

2. Az általad omnipotens metódusként hájpolt, „józan paraszti ésszel”, csak az emésztőgödör-kiásás bonyolultságú dolgokat lehet megoldani. Az űrsiklót nem. De a mai világban egy középkategóriájú kocsi beröffentését sem, nemhogy társadalmi problémákat, gazdasági folyamatokat, külpolitikai-nemzetpolitikai érdekeket……. Máshol tart a világ, bocsika.

3. Csak azért, mert zavartan pislogsz,mint malac az esőben, az olyan körítésű szituációkban, ami egy kicsit is kifinomultabb egy alföldi, zsúptetős csárdánál, és az egy négyzetméterre eső, öltönyös európai ember száma meghaladja az általad tolerálható nullát, attól még más magyarok (az általános felfogásnál lényegesen többen) még otthon érzik magukat a szabad világ kultúráját jellemző igényes, fizikai, szellemi, morális és társadalmi berendezkedési attitűdök atmoszférájában.

4. Felcsút határán kívül, a „világpolgár” jelző egy pozitív fogalom. Ezen az sem változtat, hogy te utálod őket, mert lenézik a kisstílű, korrupt urambátyám rendszeredet. Mert egyrészt joggal vetnek meg (demokrácia, sajtószabadság, civilek, és egyéb liberális élhetetlen bárgyúságokat erőltetnének rád), másrészt nem az a baj, hogy sültparasztként viselkedsz, (mert azt is lehet stílusosan, szerethetően csinálni), hanem hogy büszke vagy bugrisságodra, és még neked áll feljebb.

5. De nem kell aggódnod, hogy Szíjjártó gondos kezével leválogatott futsalos diplomatáink, orvul, egy tigrisbukfenccel, téged hátba támadva, világpolgárrá változnak, mert nincs az az Isten.

6. Valóban, egy diplomatának dörzsöltségre is szüksége van, de az se árt, ha teszemazt beszéli a célország nyelvét. Vagy minimum az angolt. És ez nem sikerült mindig. Például a „London” névre keresztelt településen.

7. Sajnos azt kell mondjam, hogy Magyarország mindig csak szódavízzel volt a nyugat része. Amióta meg te vagy az arca, csak nagyon sok alkohollal és hunyorított szemmel tűnünk csak annak. Pedig, ámokfutásod előtt, ha centikkel, de lassan-lassan közeledtünk a Nyugat-Európa paraméterei felé. Szóval de, van értelme nyugat fele nyitni, ellenben Szudánnal, Azerbajdzsánnal. Valóban szenzációs volt a mai bejelentésed: Afrika felé nyitunk. De kurvára nem jó értelemben.

8. Igazad van: „Gondolkodni joga van a kisökörnek is”. De biztos, hogy kisökröknek kell döntenie is? Külpolitikai, világpolitikai, stratégiai kérdésekben? (és a többi területbe ne is menjünk bele, ahol virágzik a kisökör-rendszered, mert megüt a guta)

9. 1541-ben tényleg jobban a törökök körmére kellett volna nézni, de mára nem érdemes szemünket rajtuk tartani, mintaként tekinteni rájuk, mert az Oszmán Birodalom a XVIII. század végére, tulajdonképpen elbukott,(pont azért, mert nem tudta progresszivitásban felvenni a versenyt Európával) ám lehet, hogy ez a nagy kavarodásban elkerülte a figyelmedet.

10. De megértem vonzódásodat a félázsiai rendszerek irányába. Tudod, olyan országban, ahol egy szűk elit véresre lopta magát az államon, ott fasza dolog a vezető, szűk réteghez tartozni.
Nyugis meló. Nem kell idegeskedni a választásokkor, nem hőbörögnek az utcán a jogállamiságról, nem kukacoskodik a média az összeharácsolt vagyon eredetét firtatva.

Európában a politikusokat mindenféle senkiházi újságírók legálisan zaklathatják, hogy miből telik magániskolára, borvidékre, orosz olajmilliárdosok kedvelt bőrdíszműárujára, több megyényi termőföldre, hektárban mérhető budai/belvárosi ingatlan-kontingensre…. És a veteményeskerted határába emelt stadionba is belekötnėnek.
Ott, a felplankolt ügyek, részben a hivatalból való eltávolítás, illetve büntetőügy következménybe torkollnak.

Nálunk - eltérően a diktatúráktól - elöljáróink keble büszkén dagad: Névvel-címmel áll minden demokratikus intézmény, nem tartóztatják le a telefonjával a hidakon hadonászó köcsögöket, és azt a csomó piszkoskodó, tróger médiapatkányt.

Ez valóban különbség, ha több nincs is. Például kis szépséghiba a lopások, visszaélések következmény nélkülisége.

Ám erős a gyanúm, hogy ennek az elnéző magatartásnak kizárólagos oka csak annyi, hogy az EU egy perc alatt zárná el a pénzcsapokat. Más, értékelhető, meglovasítható pénzforrásod meg nem nagyon van már.

Csak ennyin múlik, Viktor.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak, jóváhagyás után lesznek láthatóak.